Extended Network Banners

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, April 30, 2011

1001 ceritera tntang nurse

Kenapa pilih nurse?

Tersenyum saya sendirian..Panjang kisahnya apabila orang menanyakan saya kenapa pilih nurse..Mungkin juga senyum tadi menyimpan seribu rasa yang saya pendam selama ini..Walau apa pun, insyaAllah saya akan menjadi seorang nurse…hanya beberapa waktu sahaja lagi...InsyaAllah..

*********
Seorang ibu berkata: “ belajar rajin-rajin ya anakku, besar nanti jadi doctor ya..nanti boleh tolong orang sakit..banyak pahalanya..”
(Hakikatnya, jururawat ni seolah tiada nilai di mata masyarakat….jarang sekali ada insane yang menanam cita-cita mahu menjadi jururawat…siapa bangga anak dia jadi seorang nurse?sila angkat tangan!!..hehe)

**********
Seorang pelajar berkata: “course nursing kat uia ni..course yang last choice, sebab pointer rendah..terpaksa masuk nursing..huhu”
(emm..whatever la korang nak cakap ape pun...rezeki dan kebahagiaan semuanya di tangan Tuhan. Sometimes, the top is not always the best..Allah knows best for His servant. Setuju tak???hehe)
**********
Seorang abang berkata kepada adiknya: “abang tak suka nurse,kadang-kadang sakit mata..abang tengok, baju ketat..dah la tu..sombong, garang..adik jangan jadi nurse ya…cari kerja lain yang lebih mulia, cikgu ke, doctor ke..bla..bla..”
(agaknya kerjaya sebagai seorang nurse ni..hina sangat ya?..Tapi, tidak apalah..jika kewujudan seorang nurse disisi seorang pesakit dianggap menjijikkan..agaknya, siapalah yang akan menolong dan membantu doctor atau jika seorang cikgu masuk ward, siapa agaknya yang akan menolong cikgu tersebut menyuap makanan tatkala cikgu tersebut lumpuh tidak dapat bergerak ditambah pula tiada suadara mara yang menjaganya…?)

**********
Seorang sahabat berkata: “ kalau kau tanya aku, aku tak berapa suka kerja sebagai seorang nurse..entah la..macam tak best! Baju nurse ni seksi..pastu, tak glmour. Kau jangan terasa dengan aku, aku memang tak suka kerja yang melibatkan baju seragam ni..hehe”
(Tapi, ramai pula yang pilih nak jadi pramugari..baju seragam juga..kenapa ya??saya buat-buat tak paham..hehe)
**********
Seorang ilmuan berkata: “ kalau berpandukan sejarah pun, kerjaya sebagai seorang jururawat ni memang hina sedikit. Kalau tak silap saya, dulu..kerjaya seorang nurse bermula di kem-kem askar..bukan sahaja kerja jururawat merawat orang sakit,tapi jururawat juga melayan askar-askar tersebut dengan service lain…sebab tu la…dulu, jururawat ni rendah kasta mereka…”
(Emm..what ever, maybe..ni tanggungjawab nurse sekarang…islamization kerja seorang nurse..setuju tak??)
***********
Seorang makcik berkata: “kerja nurse ni kotor..basuh tahi orang…”
(Jika, membasuh tahi orang dianggap kerja kotor..agaknya, seorang ibu yang membasuh tahi anaknya atau seorang anak yang membasuh tahi ibunya..dianggap kerja hina juga ya?)

**********
Seorang ahli kampong berkata: “belajar tinggi-tinggi jadi nurse je….” (kata makcik tu, dengan mempamerkan memek muka disgust..)
(Makcik, tujuan belajar sebenarnya apa ya?? Nak dapatkan ilmu lalu memperkenalkan kita pada Sang Pencipta, atau belajar tinggi-tinggi..dapatkan sijil banyak-banyak lalu makan rasuah..mana satu makcik nak??)
**********
Kata seorang doctor: “ awak tu nurse je.. jangan nak mengajar saya pulak!!
(Bukan semua doktor berlagak macam tu..Ada je doctor yang macam resmi padi.. semakin banyak ilmunya, semakin tawadhu’..tak berlagak.. Siapa nak jadi doctor macam tu, angkat tangan!!!hehe)
*********
Seorang lecturer berkata: “ apa saya nak ajar awak semua ya..? saya rasa awak semua tak perlu tahu yang ni..korang semua nurse je..”
(Tak kisah la..kita orang ni nurse ke, mak cik cleaner ke, blogger ke…yang penting ikhlaskan niat mengajar…InsyaAllah, semua dapat pahala..tak akan ada yang sakit hati..heh3)
*********
Seorang pelajar nurse uia berkata : “ Awak tahu..besar cabarannya kerjaya nurse ni.. orang lelaki baik-baik takkan nak ambik isteri yang bergelar nurse.. sebab mereka tak sanggup tengok isteri diaorang tayang tubuh kat orang lain…so, tak ada harapan la...nak kahwin dengan orang yang baik-baik..huk3”
(Jodoh semuanya ditangan Allah.. Jika Allah kata: “Kun Fayakun…”..Maka jadilah mengikut kehendak Allah….Jangan takut,banyak perkara yang tidak diduga berlaku apabila Allah campur tangan..semuanya tidak mustahil dengan kuasa Allah..hehe3)

*********
Kisah-kisah yang saya tulis ini hanyalah sebahagian dari pandangan masyarkat terhadap nilai kerjaya sebagai seorang jururawat. Tak ada pun satu kan??..yang membakar semangat saya untuk pilih kerjaya ni..Tetapi, yang peliknya saya masih memilih kerjaya ini.
Kenapa ya?? 

Ya, saya pun tidak tahu kenapa…hehe

Apa yang saya harapkan bukanlah..masyarakat menjulang nilai sumbangan seorang nurse, tetapi, cukuplah menilai seorang nurse bukan pada keseluruhannya. Garang, sombong, berlagak..setahu saya, bukan hanya kerjaya seorang nurse sahaja yang memilikinya. Malah kerjaya lain juga. Tetapi, mungkin seorang nurse ini sinonim dengan senyuman, kelembuatan, kesabaran dan sifat-sifat mahmudah lain menyebabkan masyarakat mudah kecewa tatkala ada segelintir nurse yang tidak memiliki nilai itu, lalu menjadikan pepatah melayu yang berbunyi “kerana nila setitik rosak susu sebelanga..”menjadi kenyataan.

Mengenai “seksi”..pada pandangan saya…jauh dilubuk hati seorang nurse, sebenarnya mereka terperangkap antara paksa dan rela melakukannya. Seolah-olah mereka tidak punyai pilihan. Terpaksa memakai baju yang Nampak bentuk tubuh,walau sering kali berasa tidak selesa, bahkan mungkin ada yang tidak rela…manakala rela dengan separuh hati kerana atas alasan profesionalisme. Seandainya, policy di Malaysia berubah…semua nurse diwajibkan memakai pakaian yang longgar , potongan baju di bawah punggung dsb…maka, masih ada lagikah kemungkinan masalah “nurse seksi”?

Walau apa pun pandangan masyarakat terhadap nilai seoarang nurse..saya tetap berpegang pada yang Satu..Siapa pun kita, di manapun kita..selagi kita masih berpegang pada tali Allah..teruskan lah menyemai benih..menanam cinta…dan teruskanlah berjuang…Kerana, benih yang disemai, insyaAllah kita akan tuainya nanti dikakhirat sana. Cinta yang ditanam dilubuk hati akan memberi kita kekuatan untuk memaknai kehidupan ini. Kerana kehidupan tanpa makna, tanpa cinta, ibarat tanah gersang tanpa air. Juga, jika mahu diKasihi Allah Sang Pencipta..kita perlu mengasihi dan menyanyangi.. dan kerjaya seorang nurse benar-benar mendidik diri menjadi seorang yang pengasih,penyanyang dan penyabar. Segala keiningan dan cita-cita akan terkubur tanpa sebuah perjuangan..Lalu, berjuanglah..sehingga suatu masa yang ditetapkan oleh Allah….Insya Allah..
...............................................
Kenapa pilih Nurse (Siri 2)
Suatu masa dahulu, saya nyatakan kenapa saya pilih nurse walau banyak keadaan dan sebab yang tidak jelas kenapa saya dalam perjalanan menjadi seorang nurse.

Hari demi hari saya lalui sebagai seorang pelajar jururawat dengan penuh semangat. Saya yakin, Allah tahu yang terbaik buat saya. Saya cuba mengumpul setiap jawapan yang Allah titipkan buat saya lewat secara sedar atau hikmah disebalik sesuatu.

Akhirnya..saya temui jawapannya..mungkin jawapan ini bukanlah jawapan yang tepat buat persoalan kenapa saya pilih nurse, tetapi mungkin lebih menjawab kepada soalan..kenapa Allah pilih saya menjadi seorang pelajar jururawat ? dan insyaAllah suatu masa nanti menjadi seorang jururawat…

Yang paling ketara dan paling jelas buat saya, kerjaya sebagai seorang jururawat ini adalah kerjaya yang seandainya dihayati dan diterima dengan hati yang “besar” sebenarnya medan yang paling ampuh untuk mendidik akhlak yang baik dalam diri. Malah, merupakan ladang yang luas yang akan menjadi saham buat saya diakhirat nanti. Juga, ia adalah siggahsana yang benar-benar akan mengajar tentang “kehidupan” tatkala pelajaran itu datang dari kehidupan orang lain.

Bermacam kisah pernah saya lalui, bermacam cerita pernah  dilihat secara direct dan indirectly..semuanya adalah pengajaran dari sebuah kehidupan. Ada yang miskin harta tetapi kaya budi dan senyuman. Juga betapa masih wujud di alam ini seorang yang tetap kaya, bahkan juga seorang yang indah dan pemurah akhlaknya. Apatahlagi seorang yang lokek untuk senyum tetapi sebenarnya merupakan seorang pekerja yang paling amanah dan komited juga tidak lokek untuk mengajar..ada juga yang diuji Allah dengan berbagai penyakit berbahaya tanpa ditemani sesiapa pun dari ahli keluarganya sepanjang dia sakit, tetapi, solat tidak pernah dilalaikan..subhanallah..bukankah itu sudah cukup memberi jawapan pada saya bahawa Allah itu Maha Kaya dan Maha Hebat dalam mencipta hamba-hambaNya?

Mendepani pesakit yang bukan sahaja sakit fizikalnya, bahkan mungkin sakit juga psychologynya amat-amat memerlukan nurse yang “sabar” dan “jernih hatinya”. Apatah lagi menjaga mereka. Ada juga ketikanya sebagai manusia, kita juga berada dalam keadaan tidak stabil, emosi tergangu dengan masalah peribadi..tetapi, menjadi seorang nurse sebenarnya memaksa diri untuk sentiasa tersenyum dan memberikan yang terbaik buat pesakit. Bukankah itu adalah latihan untuk memiliki sifat sabar?

Malah, disaat, insan-insan lain sedang tidur..para jururawat bersekang mata menukar cadar seawal 5 pagi, memberi ubat seawal 6 pagi malah jika berlaku keadaan kecemasan, sepanjang malam tidak berkesempatan untuk tidur..bukankah itu adalah pelajaran dan latihan untuk memberi yang terbaik untuk saudaranya?

Bukankah Rasulullah juga pernah bersabda, “Tidak akan beriman di antara kamu sehinggalah kamu mengasihi saudaramu lebih dari kamu mengasihi dirimu sendiri?”.. dan ini cukup meyakinkan diri bahawa “ini”lah yang terbaik buat saya..

Saya teringat seorang ustaz yang merupakan guru ta’alim saya berkata.. “la..awatnya ambik nursing..nie kerja nursing ni penat na…angkat patient la, pi sana, pi sini..nanti penat banyak guna tenaga…tukaq la medic..senang skit..tulis-tulis bagi ubat..na nurse yang buat keja..”..mengimbau nasihatnya dan pesanannya juga celotehnya..saya nyatakan dalam nubari saya.. “ustaz,biarlah, kami-kami ini jadi duta dalam nurse pula..seandainya ramai adik beradik kami yang lain sudah terjun dalam medic..biarlah kami terjun dalam kerjaya yang tidak glamour ni..bukankah kerjaya ini juga melatih kami menjadi seorang dai’e?”

No comments:

Post a Comment